Fico útočí, no jeho návštevu sme nemohli zrušiť, hovoria ukrajinskí analytici

Slovenský premiér Robert Fico plánuje v stredu svoju prvú návštevu Ukrajiny od vzniku svojej štvrtej vlády. Na rozdiel od cesty do Kyjeva sa stretne s ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhalom neďaleko hraníc v Užhorode.

Táto návšteva prichádza len pár dní po kontroverzných vyhláseniach Fica, ktorý v sobotu vyhlásil, že Ukrajina nie je „samostatná suverénna krajina“ a že je pod „absolútnym vplyvom Spojených štátov amerických“. Okrem toho Fico uviedol, že Ukrajinci by sa mali vzdať svojho územia v prospech mieru. Vo vyjadrení pre RTVS dodal, že očakávať, aby Rusko opustilo Donbas, Luhansk alebo Krym, je nereálne.

Ficove vyhlásenia vyvolali kontroverzie a otázky týkajúce sa jeho postoja k suverenite Ukrajiny a jeho vzťahov so zahraničnými mocnosťami.

Pellegrini robí len tanečky, Danko je fejkový vlastenec, reaguje Korčok

Vyjadrenia Roberta Fica neunikli pozornosti v Rusku, kde ich prebrala štátna agentúra Ria Novosti. V Ukrajine však zarezonovali negatívne, a napríklad denník Ukrajinska pravda ich označil za „škandalózne“.

Podľa ukrajinského analytika Dmytra Tužanského sú spoločnosť aj politici zmätení a nerozumejú Ficovej pozícii. Tužanský tvrdí, že takú ostrú protiukrajinskú rétoriku ako od Fica v posledných dňoch nečakal ani od Viktora Orbána. Expert vyjadruje obavy, že Ficove vyhlásenia vníma ukrajinská spoločnosť ako útok, a ak bude pokračovať, môže to mať vážne dôsledky.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours