Socha, z ktorej bolí oči. KĽDR strhla monumentálny oblúk zjednotenia

Na satelitných záberoch Severnej Kórey už nie je vidieť monumentálny oblúk zjednotenia, klenúci sa nad diaľnicou vedúcou z Pchjongjangu na juh, uviedol server NK News, špecializovaný na dianie v KĽDR. Podľa neho strhnutie oblúka nariadil severokórejský vodca Kim Čong-un po tom, čo odstúpil od politiky mierového zjednotenia oboch Kóreí.

Analytici Planet Labs porovnávali zábery diaľnice Tongil (Zjednotenie) zhotovené 8. a 23. januára. Zatiaľ čo na prvých je oblúk jasne vidieť, na druhom sú zrejmé len zvyšky základov, na ktorých pôvodne stáli dve betónové figúry žien, Severokórejky a Juhokórejky, ktoré spolu v rukách držali emblém s mapou zjednotenej Kórey.

Naposledy bol monument zachytený na zábere z 19. januára. Strhnutý bol zrejme 22. januára.

NK News napísali, že Kim nariadil oblúk, symbolizujúci nádej, že sa obe Kórey mierovo zjednotia, strhnúť po tom, čo odstúpil od dlhoročnej politiky počítajúcej s mierovým zjednotením oboch Kóreí.

Severokórejský vodca nechal zároveň zrušiť tri úrady, vrátane Výboru pre mierové zjednotenie a Úradu pre národnú hospodársku spoluprácu. Podľa NK News súčasne nariadil strhnúť sochu, z ktorej „bolia oči“, a mali sa prestať používať termíny zjednotenia, zmierenia a krajania.

Ak bola premenovaná aj ulica Tongil (Zjednotenie), nad ktorou sa klenul Oblúk troch chárt národného znovuzjednotenia, ako sa pomník volal, server nenapísal.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours