Je to jasné, u republikánov vyhrá Trump, myslí si už aj Biden

Ani obhajujúci americký prezident Joe Biden už nepochybuje o tom, že republikánsku nomináciu do súboja o Biely dom získa Donald Trump. Súčasný prezident za Demokratickú stranu to pritom označil za ohrozenie demokracie a vyzval voličov, aby pre neho vo voľbách nehlasovali. Trump už v straníckom nominačnom súboji zvíťazil v prvých dvoch štátoch, Iowe a New Hampshire.

„Teraz je jasné, že republikánskym kandidátom bude Donald Trump,“ odkázal Biden v stredajšom vyhlásení podľa spravodajského webu The Hill. „A môj odkaz krajine je, že stávky nemôžu byť vyššie. Naša demokracia. V stávke sú naše osobné slobody – od práva voľby (spojenie teraz často používané v otázke potratov – pozn. red.) až po právo voliť. Naša ekonomika – ktorá od covidu zaznamenala najsilnejšie oživenie na svete. V stávke je všetko,“ apeloval na voličov Biden.

Ženu udrel päsťou do tváre! Čo na to dopravný podnik?

Tiež Trump si je istý, že v republikánskych primárkach je rozhodnuté. „Už je po súboji!“ napísal vo odkaze svojim priaznivcom. „Keď vyhráte Iowu a vyhráte New Hampshire… nikto v takejto situácii nikdy neprehral,“ pripomenul Trump, že v minulosti zisk týchto štátov v republikánskych primárkach vždy znamenal aj konečnú stranícku nomináciu.

Súboj o republikánsku nomináciu napriek tomu zatiaľ odmieta vzdať Nikki Haleyová, teraz už jediný vážnejší Trumpov vnútrostranícky súper. „Ešte zďaleka nie je po všetkom. Zostávajú ešte desiatky štátov,“ burcovala priaznivcov exguvernérka Južnej Karolíny a bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN. Favoritkou však nie je ani vo svojom domovskom štáte.

Exprezident má náskok
V primárkach volia aj demokrati, ani tam nejde o napínavý súboj. Jasne favorizovaný Biden vyhral aj v New Hampshire, kde jeho meno kvôli vnútrostraníckym sporom o dátum tamojších primárok vôbec nebolo vytlačené na hlasovacích lístkoch, a jeho priaznivci ho tak museli ručne dopisovať.

Američania budú prezidenta voliť 5. novembra. V hypotetickom súboji má teraz celonárodne Trump náskok – podporilo by ho 37,5 percenta voličov, ukázal priemer aktuálnych prieskumov monitorovaný webom RealClearPolitics. Biden za ním zaostával s podporou 33,8 percenta hlasov.

Tretí v poradí bol s podporou 19,3 percenta synovec zavraždeného amerického prezidenta Johna F. Kennedyho Robert Kennedy, ktorý chcel pôvodne kandidovať za demokratov, nakoniec sa však tento silný odporca očkovania proti covidu-19 o priazeň voličov usiluje ako nezávislý kandidát.

O konečnom víťazovi prezidentských volieb v USA ale rozhoduje víťazstvo v jednotlivých štátoch, s čím sa spája vždy konkrétny počet voliteľov – budúci prezident ich musí získať najmenej 270. Najvyšší počet hlasov od voličov v celonárodnom meradle tak nutne nemusí znamenať víťazstvo v prezidentských voľbách.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours