Mona Lisa terčom útoku. Aktivistky v Louvri čakali polievkou

Terčom protestov sa v nedeľu stal v Louvri obraz Leonarda da Vinciho Mona Lisa. Dve aktivistky na maľbu čakali hustú polievku. Požadovali „zdravé a udržateľné potraviny“, pretože „systém poľnohospodárstva je chorý“. Obraz je chránený sklom, zostal nepoškodený.

Jedna z aktivistiek na sebe mala biele tričko s názvom ekologickej skupiny Riposte Alimentaire. Tá je súčasťou siete A22, ku ktorej patrí aj britská skupina Just Stop Oil, uviedol denník The Daily Mail.

Riposte Alimentaire sa k útoku prihlásilo a uviedlo, že na proteste sa zúčastnili 24-ročná Sasha a 63-ročná Marie-Juliette.

Ako nenaletieť podvodníkom

Obraz nijako poškodený nebol, pretože je od začiatku päťdesiatych rokov chránený sklom av roku 2019 bolo pred maľbu inštalované silnejšie a priehľadnejšie protipancierové sklo, pripomenula BBC. Mona Lisa sa podobne ako iné slávne diela stala terčom niekoľkých útokov.

Na začiatku päťdesiatych rokov bol obraz poškodený kyselinou, ktorú naňho nacákal návštevník múzea. V máji 2022 naňho aktivista, ktorý predstieral, že je invalidný, keď prišiel na kolieskovom kresle, hodil koláč. Požadoval, aby ľudia mysleli na Zemi.

Paríž aktuálne zažíva protesty poľnohospodárov, ktorí sa sťažujú na rastúce náklady a lacnejšiu zahraničnú konkurenciu.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours