Navalnyj zomrel, oznámila ruská väzenská služba

Uväznený ruský opozičný politik Alexej Navalnyj zomrel, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú väzenskú službu. Navalnyj bol najvplyvnejším kritikom režimu Vladimíra Putina. Mal 47 rokov.

Väzenská správa oznámila, že sa Navalnému urobilo zle po prechádzke, spadol a stratil vedomie. Údajne zavolali lekárov, ktorí však len konštatovali smrť, zhrnul redaktor Českého rozhlasu Ondřej Soukup oficiálne informácie.

„Neoficiálne vieme, že bol na samotke, kde trávil väčšinu svojho trestu,“ dodal s tým, že na samotke býva zima a zlý prístup k lekárskej starostlivosti.

Reuters prostredníctvom agentúry Interfax potom priniesol správu, že sa ruskí lekári viac ako pol hodiny snažili Navalného oživiť, než zomrel. Interfax o tom informoval s odvolaním sa na miestnu nemocnicu. Podľa úradov zomrel v trestaneckej kolónii Poljarnyj volk, ktorá je vzdialená asi 1900 kilometrov od Moskvy, leží za polárnym kruhom a je pokladaná za jednu z najdrsnejších väzníc v Rusku.

Navalného smrť vyvolala v Česku aj vo svete vlnu kritických reakcií. Minister zahraničných vecí Ján Lipavský (Piráti) vyhlásil, že sa „Rusko premenilo na násilnícky štát, ktorý zabíja ľudí snívajúcich o lepšej budúcnosti“. Európski politici hovoria o vražde Navalného.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours