Pavol v Mníchove: Našli sme muníciu pre Ukrajinu! Smrť Navalného vypovedá o ruskom režime

Česko:Prezident Petr Pavel si nemyslí, že smrť kritika Kremľa Alexeja Navalného, ​​ktorú ruské úrady oznámili v piatok, je odkaz určený Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, vypovedá ale o súčasnom režime v Rusku. Český prezident to dnes povedal na tlačovej konferencii v Mníchove. Pavol okrem toho v Mníchove prehovoril o munícii pre Ukrajinu – nepredpokladá, že bude zložité nájsť financie na nákup munície, ktorú Česko v neupresnených krajinách mimo EÚ pre Ukrajinu našlo.

„Ja by som nečakal, že by smrť Alexeja Navalného bola nejako načasovaná k mníchovskej konferencii. Každopádne je vypovedajúce o tom, aký režim v Rusku vládne a na čo by sme si mali dať pozor,“ povedal prezident Pavel. Zároveň vyjadril presvedčenie, že úmrtie opozičníka sa obráti proti ruskému režimu.

Jednou z hlavných tém Mníchovskej bezpečnostnej konferencie je vojna na Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii, a možnosti, ako Kyjevu pomôcť.

Podľa českého prezidenta je jedným z takýchto spôsobov navýšenia technologickej pomoci určenej Ukrajincom. „Rusko neprekonáme množstvom, ale môžeme ho prekonať technologicky,“ uviedol Pavel. „Tu majú spojenci veľký priestor,“ dodal.

Vplyvom sociálnych sietí v reštauráciách míňame viac peňazí

Český prezident pritom podotkol, že situácia na bojisku je teraz pre ukrajinskú armádu veľmi ťažká a pomer síl na fronte sa začína obracať v neprospech Ukrajiny. O tom, čo urobiť pre efektívnejšiu a včasnejšiu pomoc Ukrajine, chce Pavol dnes hovoriť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Situácia na bojisku nie je dobrá, varuje Pavel
„Situácia na bojisku sa od vlaňajška významne zmenila. Nie je dobrá,“ myslí si Pavol. Poznamenal, že Rusko sa z mnohých chýb poučilo, zmenilo taktiku a previedlo hospodárstvo na vojnovú úroveň. „Rusko sa nestará o ľudské zdroje a prezident Vladimír Putin pracuje na nejakom viditeľnom úspechu pred prezidentskými voľbami,“ povedal Pavel.

Podľa hlavy českého štátu sa preto Západ v pomoci Ukrajine musí zlepšiť. „Je potrebné Ukrajinu podporiť zbraňami a muníciou zo všetkých dostupných zdrojov,“ povedal. Dodal, že tak ako je Ukrajina inovatívna na bojisku, musí Západ podobne pristupovať k zbrojným zdrojom, ktoré treba hľadať všade.

Pavel: Česko našlo v zahraničí zdroje munície pre Ukrajinu
Česká republika pritom našla v zahraničí zdroje stoviek tisíc kusov delostreleckej munície, ktorú by mohla Ukrajine dodať v priebehu niekoľkých týždňov, pokiaľ s partnermi v USA, Nemecku, vo Švédsku alebo ďalších krajinách zaistí financovanie, uviedol predtým v debate na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii Petr Pavel.

„Identifikovali sme pol milióna kusov munície kalibru 155 milimetrov a 300.000 kusov munície kalibru 122 milimetrov,“ povedal Pavel. Bruselský server Politico na začiatku februára napísal, že Česko sa zaujíma o muníciu od zbrojných firiem napríklad v Južnej Kórei, Turecku či Juhoafrickej republike.

Delostrelecké granáty kalibru 155 milimetrov sú v krajinách Severoatlantickej aliancie považované za štandardizovanú muníciu, ktorá by mala byť použiteľná v kombinácii so zbraňami jednotlivých členských krajín. Granáty kalibru 122 milimetrov sa používajú napríklad v sovietskych húfniciach.

Černochová: O konkrétnych krajinách hovoriť nemôžeme
„Kým krajiny Európskej únie nebudú schopné dostatočne navýšiť svoje kapacity výroby delostreleckej munície, tak navrhujeme muníciu pre Ukrajinu nakúpiť aj z iných krajín,“ uviedla ministerka obrany Jana Černochová (ODS).

EÚ vlani sľúbila dodať Ukrajine do marca milión nábojov, ale sľub môže splniť nanajvýš z polovice. Ministerka potvrdila, že Česko identifikovalo zdroje munície v krajinách mimo EÚ a je schopné zabezpečiť ich dodávky na Ukrajinu, ak by sa podarilo zabezpečiť financovanie.

„Hovorili sme o tom aj na summite ministrov obrany krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) tento týždeň. Konkrétnejšie ale byť nemôžem, pretože krajiny, ktoré by na tomto projekte mohli spolupracovať, svoju účasť podmieňujú tým, že o nich nebudeme zverejňovať konkrétne údaje,“ dodala Černochová.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours