Takto bude Netflix strážiť a spoplatňovať zdieľané účty

Najväčšia platená video platforma nedávno prezradila, že vyše 100 miliónov účtov zdieľa prihlasovacie údaje s niekým, kto nežije v rovnakej domácnosti. To odporuje podmienkam služby. Netflix to donedávna toleroval, ale tento rok chce vo veľkom zdieľaní ukončiť. Resp. spoplatniť.

Firma tento týždeň aktualizovala nápovedu, kde opisuje, ako chce zdieľanie detekovať. Dokument síce medzitým zmazala, ale jeho kópia zostala vo webovom archíve. Postupovať by teda mala takto.

Primárne umiestnenie
Netflix operuje s termínom primary location. To je domácnosť majiteľa účtu, toho „s peňaženkou“. Toto umiestnenie sa nastaví prostredníctvom aplikácie pre šikovný televízor. Umiestnenie je možné aj zmeniť, ak sa napríklad odsťahujete.

Kto televíznu aplikáciu nemá, pri tom Netflix nastaví primárne umiestnenie automaticky podľa IP adresy, ID zariadenia a aktivity. Typicky by to malo byť v sieti, kde sa videá sledujú najčastejšie. Netflix berie do úvahy, že v jednej domácnosti môže byť viac sietí, ale radu k takémuto scenáru nemá. Na overovanie skrátka vždy slúži len hlavná sieť.

Fico bol v Užhorode rokovať so Šmyhalom a pozval ho na Slovensko.

Geolokačné dáta prostredníctvom GPS služba nekontroluje.

Kontrola zdieľania
Všetky ostatné zariadenia priradené k účtu sa budú musieť aspoň raz za 31 dní prihlásiť do siete v primárnom umiestnení. Pokiaľ bude zariadenie mimo túto sieť dlhšie, Netflix ho môže zablokovať.

Na žiadosť pôjde zariadenie odblokovať, potom služba zašle na e-mail kód, ktorý povolí dočasné sledovanie na 7 ďalších dní aj v cudzej sieti. Netflix už ale nešpecifikuje, či túto operáciu bude možné opakovať a zdieľanie mimo domácnosti jednoducho raz týždenne schvaľovať.

Druhou alternatívou bude priznať, že s niekým účet zdieľate. Potom ale bude nutné za každé ďalšie umiestnenie priplatiť. Firma to od vlaňajška testuje v Čile, Kostarike a

Príplatky predstavujú v priemere asi 20 % toho, čo sa v krajinách platí za najvyššiu tarifu Premium. Ten u nás stojí 319 Kč, takže podľa tejto logiky by príplatok bol okolo 64 Kč za jeden zdieľaný účet, prípadne 128 Kč za dva.

Vzhľadom na to, že v týchto krajinách ide stále o pilotnú prevádzku av americkom pomocníkovi Netflix zmienku o zdieľaní opäť zmazal, existuje stále šanca, že sa pravidlá pred globálnym spustením môžu zmeniť.

Čo je ale naopak isté? Určite sa objavia zaručené návody, ako sa príplatkom vyhnúť. Jednak cez VPN, jednak prostredníctvom zdieľaných e-mailov, kam sa zasielajú kódy pre odblokovanie. Piráti sú vždy vynaliezaví…

Zdroj: The Streamable

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours