Vzťahy SR a Nemecka nezaťažujú rozdielne názory na vojnu na Ukrajine, vyhlásil premiér Fico

Počas tlačovej konferencie s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne vyhlásil slovenský premiér Robert Fico, že medzi Slovenskom a Nemeckom neexistujú žiadne otvorené politické otázky. Bilaterálne vzťahy sú podľa neho bez problémov, a to aj napriek rozdielnym názorom vlád na niektoré aspekty vojny na Ukrajine.

Tlačová konferencia sa konala 24. januára večer a premiéri oboch krajín na nej zdôraznili dobré vzťahy medzi Slovenskom a Nemeckom. Robert Fico vyjadril presvedčenie, že nemecká vláda rešpektuje stanovisko Slovenska a že vzájomná spolupráca prebieha bez problémov. Taktiež zdôraznil, že spoločne s Nemeckom zdieľajú hodnoty Európskej únie a sú pripravení na budúcnosť spolupracovať v rámci európskych projektov.

Vystúpenie premiéra Fica a kancelára Scholza naznačuje snahu udržiavať konštruktívne vzťahy medzi oboma krajinami, aj keď môžu existovať rozdielne pohľady na niektoré medzinárodné udalosti, ako je napríklad vojna na Ukrajine.

KDH pôjde do protestov so zvyškom opozície: Kladú si však TIETO podmienky

Premiér Robert Fico zdôraznil, že rozdielne názory na niektoré aspekty medzinárodnej politiky neznamenajú, že by boli zaťažené bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a Nemeckom. V súvislosti s Ukrajinou vyhlásil, že Slovensko odmieta politiku jedného povinného názoru a neverí vo vojenské riešenie ozbrojeného konfliktu. Zdôraznil, že oba štáty súhlasia s európskou perspektívou Ukrajiny a sú pripravené poskytnúť jej pomoc. Odmietol však vojenskú pomoc a poznamenal, že takéto rozhodnutia sú väčšinou na bilaterálnej báze.

Premiér Robert Fico zdôraznil, že Slovensko podporuje všetky mierové iniciatívy v súvislosti s riešením konfliktu na Ukrajine. Krajina vyjadrila podporu aj mierovému plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aj keď má pochybnosti o jeho realizovateľnosti. Fico vyjadril túžbu, aby bola Ukrajina nezávislá, suverénna, prosperujúca a demokratická, pričom pripomenul, že to bude prospešné nielen pre susedné krajiny, ale aj pre celú Európsku úniu.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours